Een zonneboiler combineren met een HR ketel

Met behulp van een zonneboiler kan zonne-energie gebruikt worden om water te verwarmen. Dit kan vervolgens in huis gebruikt worden voor de verwarming en het water uit de kraan of douche. In veel gevallen is een zonneboiler alleen echter niet voldoende om het gehele jaar in de warm water behoefte van een huis te voorzien.

zon energie opwekken

Om deze reden wordt een zonneboiler systeem vaak gecombineerd met een HR ketel. Een HR ketel, of hoog rendementsketel, is de normale manier waarop nu nog de meeste huishoudens warm water opwekken. Deze cv ketels zijn de meest zuinige verwarmingsketels met een rendement van meer dan 100%. Wil je een dergelijke ketel met een zonneboiler combineren dan zijn er wel een aantal aanpassingen vereist.

Hybride cv ketel

Een zonneboiler kan niet standaard gecombineerd worden met een HR ketel. Om het hoogste rendement uit een zonneboiler te halen moet deze namelijk samenwerken met de cv ketel. De HR ketel moet enkel bijspringen op de momenten dat de zonneboiler niet meer in de warm water behoefte kan voorzien. Daarvoor kan bijvoorbeeld een ketel van Atag gebruikt worden, meer informatie vindt u hier. Een dergelijk type ketel die goed afgesteld is om in combinatie met een zonneboiler te werken wordt ook wel een hybride cv ketel genoemd.

warme doucheDit is eigenlijk gewoon een normale HR ketel enkel zijn er extra instellingen aan de ketel toegevoegd die ervoor zorgen dat altijd eerst de energie van de zonneboiler gebruikt wordt wanneer mogelijk. Pas op de momenten dat de zonneboiler niet meer genoeg energie levert om in de behoefte te voorzien zal de HR ketel bijspringen en het water voor de verwarming, douche of kraan verwarmen.